Interview | Hans te Maat: duurzaamheid in de bouw
Favicon | Gevelconcept

Duurzaamheid in de bouw

Duurzaam in de bouw Gevelconcept

Een interview met Hans te Maat, projectleider/werkvoorbereider.

Sinds 2017 werken we samen met Hecon Bouwgroep aan het renoveren van 280 portiekwoningen in Alkmaar. Onze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bestaande kunststof kozijnen door nieuwe hoogwaardige kunststof kozijnen met triple glas. Het project is in 10 woningblokken verdeeld en op dit moment zijn we bezig met het 8e blok.

VAN AFVAL NAAR HOOGWAARDIGE GRONDSTOF
Hans: “Bij de voorbereidingen voor blok 8 viel het mij op dat alle bestaande kozijnen met glas en al in de bouw- en sloopafval bak terecht kwamen. In de bouw moeten we meehelpen aan het meebouwen aan een circulaire economie. Hierbij kunnen reststoffen opnieuw ingezet worden en kunnen we steeds meer materialen hergebruiken. Voor dit project ben ik op zoek gegaan naar een andere manier van het afvoeren van de kunststof kozijnen.” Via onze leverancier Schipper Kozijnen kwam Hans in contact met Profine Nederland. Via deze partij is het mogelijk om kunststof kozijnen af te laten voeren. Profine zorgt ervoor dat de oude kozijnen in het VKG-Recylesysteem worden opgenomen.

HET WAS EVEN ZOEKEN MAAR SAMEN KOM JE ER WEL UIT
Hans gaf aan dat hij erg enthousiast werd van het idee om via Profine Nederland de bestaande kozijnen op deze manier af te voeren: “Eén voorwaarde is wel dat het glas en kunststof apart worden afgevoerd. Het glas moet dus op de werkplek al uit het kozijn worden gehaald. Hierop ben ik in gesprek gegaan met onze medewerkers die deze werkzaamheden uitvoeren. Na het onderling te hebben overlegd hebben wij officieel besloten om bij blok 8 de kozijnen te recyclen.

Bij het eerste aantal kozijnen was het zoeken naar wat nu de juiste manier is om het glas uit de kozijnen te verwijderen en hoe we de kozijnen daarna het beste konden af voeren. Inmiddels hebben we een manier gevonden om het glas te verwijderen en het kunststof kozijn af te voeren die voor ons werkt.” Het recyclen van de kozijnen kost wel iets meer tijd, maar als we hiermee het milieu kunnen sparen is dat een kleine moeite.