Gevelconcept in NHD - Onderdeel van de trein van Gevelconcept
Favicon | Gevelconcept

Een onderdeel van de trein van Gevelconcept

Gevelconcept in Noord Hollands Dagblad

Onlangs stonden we met artikel in het NHD: 

Een houtskeletmedewerker? Die term is bij gevelbouwer Gevelconcept ook pas een paar jaar geleden geïntroduceerd. Inmiddels heeft het bedrijf er dertien in dienst en is de zoektocht nog volop gaande.

“Zoals de gevel hier uit de fabriek komt, wordt hij ook geplaatst”. vertelt hr-manager Linda van der Eijk. Zij ontfermt zich over de vacatures bij Gevelconcept. “Het vooraf maken van een gevel noem je ‘prefab’. Er hoeft op de bouwplaats zelf niet veel meer aan te gebeuren. Je kunt daardoor voor een groot gedeelte in onze fabriek in Schagen aan een project werken en bent dus niet meer afhankelijk van het weer”.

De houtskeletmedewerkers gaan per project te werk aan de hand van een tekening. De grootte en stijl van het eindproduct hangen natuurlijk af van het type woning. Normaal gesproken produceren de medewerkers in de fabriek zo’n zeven tot tien eindproducten per dag. “Je moet het een beetje zien als treinreizen: de gevel bestaat uit meerdere onderdelen en schuift door de fabriek zoals een trein rijdt naar zijn eindbestemming. Bij elk station staan er medewerkers klaar om bijvoorbeeld met het frame de isolatie, elektra of het glas aan de slag te gaan”, legt Van der Eijk uit.

„Bij het laatste station is het product klaar om naar het bouwproject te gaan.” Maar moet je als houtskeletmedewerker dan van al die verschillende aspecten verstand hebben: zowel het frame, als de isolatie, als het glas? „We streven er wel naar dat je minimaal drie aspecten onder de knie hebt”, zegt Van der Eijk. „Het is voor ons handig, ook als er een keer iemand ziek uitvalt of iets dergelijks, dat je met het personeel door kunt schuiven. Sommige medewerkers zijn bijvoorbeeld bijgeschoold zodat ze ook glas kunnen zetten.”

Jeroen Klijbroek is een van de medewerkers van Gevelconcept die zich het prefabriceren eigen heeft gemaakt. Sinds de fabriek ongeveer anderhalf jaar terug openging, werkt hij er fulltime. Hij staat op een vaste plek, telkens hetzelfde station dus, om te zorgen dat de trein door de fabriek verder kan. Of dat na een tijdje niet eentonig wordt? „Gelukkig zit er heel veel variatie in de gevels die wij hier maken“, zegt hij. „Dat houdt het interessant.” Hr-manager Van der Eijk hoopt vooral dat er nog wat ervaren krachten bijkomen. „Mensen die voor de lange termijn bij ons willen komen werken en voor rust zorgen.”

Gevelconcept krantenartikel