Gevelconcept staat weer in Stedenbouw | Gevelconcept
Favicon | Gevelconcept

Gevelconcept staat weer in stedenbouw

Stedenbouw Gevelconcept

De 274 sociale huurwoningen van het complex Waalenburgsingel in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord moeten na groot onderhoud weer 25 jaar mee kunnen. Het werk wordt in bewoonde staat uitgevoerd én resulteert niet in een huurverhoging voor de bewoners.

Renoveren in plaats van slopen
Het complex van corporatie Stadgenoot is gebouwd in 1968. Het maakt onderdeel uit van het stadsvernieuwingsgebied Waterlandpleinbuurt. “Er liggen al lang plannen om iets aan dit complex te doen. In 2005 gingen we nog uit van sloop, maar dat bleek een te grote opgave”, zegt Auke Vermeulen van Stadgenoot. Als het gaat de renovatie van na-oorlogse bouw, dan ligt er in Amsterdam-Noord en -West een hele grote opgave. Het gaat veelal om grote woningen met goede plattegronden. Waarom zou je die slopen?

Er is vooral sprake van kwalitatieve achterstand in het onderhoud. De woningen voldoen niet meer aan de hedendaagse technische eisen voor bijvoorbeeld ventilatie, brandwerendheid of energielabels. Aan het complex Waalenburg­singel is in de jaren ’80 nog onderhoud gepleegd. Toen zijn bijvoorbeeld aluminium inhaakkozijnen geplaatst, met als gevolg veel tocht, vocht, lekkages en schimmel in de woningen.

Houten kozijnen en deuren
Als actief deelnemer binnen de ketensamenwerking met AC Borst Bouw neemt Gevelconcept bij het project Waalenburgsingel de verantwoordelijkheid voor het leveren en plaatsen van de houten kozijnen en deuren op zich.

Voor dit project worden verschillende typen deuren geleverd, in totaal gaat het om 1.368 stuks. In de gevelkozijnen komen nieuwe hardhouten balkondeuren, die beglaasd en afgelakt worden geleverd en afgehangen. Ook de voordeuren van de woningen worden vernieuwd, evenals de deuren van de bergingen en portieken. De balkon- en woningentreedeuren worden in aflak en compleet voorzien van hang- en sluitwerk geleverd en aangebracht.

Bij 27 van de 31 portieken komt de deur in het bestaande kozijn en wordt ook de naastgelegen beglazing vernieuwd, inclusief een nieuwe postkast. De andere 4 portieken krijgen geheel nieuwe kozijnen. In de slaapkamers vervangt Gevelconcept een aluminium raam door een hardhouten kozijn met kiepraam met ventilatierooster en in de badkamers komt in plaats van een aluminium valraam een hardglazen valraam.

Bron: Stedenbouw.nl

Stedenbouw Gevelconcept