Isolatiewaarden berekenen, hoe doe je dat? | Gevelconcept
Favicon | Gevelconcept

Isolatiewaarden berekenen, hoe doe je dat?

Isolatiewaarden berekenen | Gevelconcept

Vanuit Gevelconcept willen we vooruitstrevend en vernieuwend werken. Dit kan alleen als onze mensen kennis hebben van de nieuwste vereisten binnen de bouw. In het verlengde hiervan hebben een aantal mensen de cursus ‘Berekenen van Rc-waarden en U-waarden in gevels‘ gevolgd én succesvol afgerond.

Certificaat isolatiewaarden | Gevelconcept

Inhoud van de cursus
Tijdens deze 3-daagse cursus hebben de cursisten kennis gemaakt met de Rc- en U-waarden, het berekenen van de waarden per type gevel en de uitwerking van keuzes in materiaal. De cursus werd gegeven door Gerard Roest vanuit de Stichting Houtcirkel Woerden en Limuco. Gerard wist onze mensen te boeien tot soms wel na zessen, terwijl de meesten al vanaf de vroege uurtjes tot 14:00 uur aan het werk waren.

Rc-waarde
De Rc-waarde geeft aan hoeveel warmte er door een gevel heen gaat uitgedrukt in m2.K/W. Dit is sterk afhankelijk van de som die volgt uit de dikte van het materiaal en de warmtegeleidingscoëfficiënt (Lambda waarde). Wat het minimum mag zijn van deze waarde wordt bepaald in een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) berekening.

Uw-waarde
Ter plaatse van de gevelopeningen (kozijnen / ramen / deuren) spreekt men van een Uw-waarde. Dit is een Europese waarde waarbij de “w” staat voor window. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m2.K. De Uw-waarde is de som van de losse waarden van het kozijnhout, de deuren, de ramen, en het glas. Ook hierbij geldt dat de maximale hoogte van de waarde wordt bepaald in de EPC berekening.

Klaar voor de toekomst
Met het oog op de toekomst, waarbij alle nieuwbouwwoningen met ‘nul op de meter’ gebouwd moeten gaan worden, is het heel belangrijk om deze kennis in huis te hebben. Op deze manier kunnen de opdrachtgever en architect in samenwerking met Gevelconcept aan de voorkant al de juiste materialen bepalen.