Sabbatical

Een sabbatical in Europa en Nepal

Een sabbatical is een periode waarin een persoon vrij neemt en zijn gewone beroepsbezigheden onderbreekt. Onze collega Richard Keppel neemt een sabbatical van 6 maanden om een memorable reis te maken.  

Wij gingen in gesprek met Richard om meer te weten te komen over zijn reis. Wat gaat hij allemaal precies doen? Hoe gaat hij dit doen? Hoe bereid je je voor op zoiets?

Op de fiets

Het eerste deel van zijn reis bestaat uit één maand fietsen door Europa. Richard: “Het beginpunt is het Harzgebergte en een aantal andere natuurgebieden in Duitsland. Daarna zie ik verder. Ik ga naar waar de wind me heen voert, met Italië als eindpunt. Alles is voor elkaar, de fiets, de spullen. Ik hoef alleen nog maar op te stappen.”

“Dit is een van die dingen die je altijd al wilde doen, maar waar je altijd een excuus voor vindt om het niet te doen.”

Interview Richard Keppel

Hoe bereid je jezelf voor op zo’n reis?

Richard vertelt dat hij een aantal ‘proef-reizen’ heeft gemaakt om zichzelf voor te bereiden.  Richard: “Ik ben twee keer een lang weekend weg geweest om te kijken of ik het überhaupt wel leuk vind. Waar slaap ik vanavond? Waar ga ik heen? Eigenlijk een beetje zwerven. Ik kwam erachter dat ik het superleuk vind. De eerste keer had ik alle spullen op mijn rug, dat werkte niet. De tweede keer een beetje op mijn rug en de rest op mijn fiets. Nu ga ik toch voor alles op mijn fiets en niets op mijn rug, misschien een rugzakje voor eventuele boodschappen, maar geen gewicht meer.”

“Dit is een solo avontuur waar ik helemaal groen in ga.”

De terugkeer

Eind augustus moet Richard weer terug zijn in Nederland. Waarom? “Ik moet eind augustus terug zien te komen op welke manier dan ook. Ik moet namelijk mijn spullen wassen. Twee of drie september vlieg ik naar Nepal voor de rest van het jaar om daar vrijwilligers werk te doen in verschillende kloosters (scholen). Daar ga ik timmeren of koken, gewoon wat die mensen willen.”

Waarom Nepal?

Richard is een jaar geleden ook al eens twee weken naar Nepal geweest, dus waarom koos hij ervoor om nog eens naar hetzelfde land te gaan? “Ik ging daar niet blij heen en ik kwam blij terug. Dit heeft me wel aan het denken gezet, van wat te doen met de rest van mijn leven. In Nepal moet je creatief zijn met weinig middelen. Dat is waarom ik vorige keer zo blij was. Ik was een tijdje mijn creativiteit kwijt en dat heb ik daar teruggevonden. Dat oude timmerambacht zoals ik dat geleerd heb 20 à 30 jaar geleden. Je kunt je daar helemaal uitleven met een hamer en een zaag.”

“Als je dan ook ziet hoe blij ze daarmee zijn, dat is echt onbetaalbaar.”

Het beginpunt

Het startpunt is het enige dat tot nu toe vast staat in zijn planning.“Ik ga beginnen in een klooster, daar staat een bed en eten voor me klaar. In dat klooster zitten heel veel kinderen en die moeten allemaal eten hebben en gewassen worden. Kinderspeelgoed kan altijd gemaakt worden van hele simpele dingen. Het doel is om via verschillende kloosters het land door te trekken.”

“Verder plan ik eigenlijk niet zo heel erg veel. Alles is mogelijk, ik zit nergens aan vast. Het enige vaste is mijn terugvlucht op 2 of 3 januari. De eerste maandag van 2020 moet ik weer te werk.”

Inzamelingsactie

Dit jaar heeft Richard ook meegeholpen aan een inzamelingsactie voor een jongen die kinderen in zijn huis opvangt en scholing geeft. Richard: “We vonden het een goed idee om een busje te kopen voor die man. Zo kan hij zichzelf in onderhoud voorzien. We zijn de inzamelingsactie opgestart met een Engelse dame en hiermee hebben we best veel geld verzameld. Het busje is inmiddels aangeschaft en deze man kan nu de kinderen naar school brengen. Naast leraar zijn, kan hij nu ook werken als gids. Zijn huis is vlakbij de bergen, dus hij kan daar mensen rondleiden en zo extra geld verdienen.”

“In Nepal staat iedereen voor elkaar klaar en dat zit ook in die cultuur daar. Dat is gewoon heel mooi om te zien.”

 


Interview Richard

Een bericht van Richard

“Ik ben super dankbaar dat ze hier de gelegenheid geven om zo lang vrij te nemen. Ik heb hoog ingezet op een lange periode in de hoop dat ik dan misschien 2 maanden vrij kon krijgen maar heb uiteindelijk permissie gekregen om de hele periode vrij te nemen.