Een reis door Europa en Nepal

Eind vorig jaar heeft onze collega Richard Keppel een sabbatical genomen.  Na 5 maanden is hij terug van zijn memorabele reis….

Mijn sabbatical begon op 29-07. Het eerste doel was om een maand te gaan fietsen door Europa. Eerst richting het oosten, daarna zou ik wel zien. Het tweede doel was om naar Nepal te reizen.

Fietsen door Europa

Mijn beginpunt was het Harzgebergte in Duitsland. Dit is een bergachtige regio in Duitsland en echt een waanzinnige omgeving. De campings in Duitsland waren schoon en het eten goed.

Het volgende doel was de Eifel (Ardennen). Hier vierde een vriend van mij vakantie, dus een leuke afwisseling. Vanaf de Eifel ben ik verder naar beneden gefietst, tot aan Straatsburg.  Straatsburg ligt in Frankrijk en is de hoofdstad van de Elzas. Fantastisch om in zo’n grote stad te fietsen. Vanaf Straatsburg ben ik rivier de Rijn omhoog gaan volgen tot aan Nederland. Een absolute aanrader.

Precies een maand later (en 3400 kilometer verder) was ik weer thuis. Op naar de volgende trip!

Door naar Nepal

Twee september vloog ik naar Kathmandu, Nepal. De eerste week heb de contacten onderhouden van mijn eerdere trip opgezocht. Daarna ben ik vertrokken naar een mooi klooster (Segyu Monastery) in een buitenwijk van de hoofdstad.

In het klooster heb ik allerlei timmerklussen uitgevoerd. Ik ben gestart met het realiseren van een ruimte die later dienst ging doen als receptie / winkel. Ik kreeg alle vrijheid om te doen wat ik wilde. Mijn westerse ideeën sloegen goed aan en van afgekeurde onderdelen, oude deuren, maakte ik nieuwe meubels en kasten. Ook een aantal bedden ondergingen een ware metamorfose.

Bergtocht

Na drie weken werken ging ik met Nepalese vrienden naar hun geboorteplek. Hoog in de bergen. Een hele onderneming, zo bleek later. Eerst een busrit van 18 uur, daarna 3 dagen rijden met een gehuurde jeep en tenslotte ook nog 2 dagen lopen. Op de plaats van bestemming was geen stromend water, geen elektra en geen internet. Een geweldige ervaring, maar voor mij iets té basic.

Na twee weken was ik weer terug op het klooster. Ik ben verder gegaan met het maken van kledingkasten, kamers inrichten en ik heb de winkel afgemaakt.

Hiken

De tweede trip was naar Khandbari, een klein stadje in het oosten van Nepal. Hier was ik uitgenodigd om bij de familie van een Nepalese vriendin langs te gaan. Een hele leuke familie met een mooi huis, een douche, een normaal (westers) toilet en zeer goed eten. Ik vond het een prachtige omgeving en heb genoten van een aantal mooie hiking trails. Na een week ben ik weer terug gegaan naar het klooster. Inmiddels mijn vaste uitvalsbasis.

Sharing is caring

In het klooster wonen 67 kinderen waarvan de ouders uit beeld zijn verdwenen. Samen hebben we verschillende uitstapjes naar andere kloosters gemaakt. Deze uitstapjes zijn voor mij nu hele waardevolle herinneringen!

Inmiddels kon ik, naast het timmerwerk, ook Engelse les geven in het klooster. Tijdens mijn derde trip ben ik met de Engelse lerares (Sam) meegegaan naar Dhading. Ook weer zo’n mooie plek waar ik haar familieleden mocht ontmoeten. De laatste weken op het klooster heb ik nog een paar mooie klussen kunnen doen, waaronder twee hele grote kasten in een gebedsruimte boven op het dak (heilige ruimte). Het laatste uitje was naar de geboorteplek van Buddha. Een prachtige ervaring!

Deze 4 maanden zijn voorbij gevlogen, maar ik heb wel twee dromen waargemaakt. Fantastisch!

 


Interview Richard

Een bericht van Richard

“Ik ben super dankbaar dat ze hier de gelegenheid hebben gegeven om zo lang vrij te nemen. Ik had hoog ingezet op een lange periode in de hoop dat ik dan misschien 2 maanden vrij kon krijgen maar heb uiteindelijk permissie gekregen om de hele periode vrij te nemen.